ULIN

Ulin, znany również jako żelazne drzewo ( Ironwood ), pochodzi z Azji Południowo - Wschodniej. Jest jednym z najtwardszych i najbardziej trwałych gatunków drewna na świecie. Charakteryzuje się ciemnobrązową barwą, często z oliwkowym lub czarnym odcieniem. Struktura drewna jest drobna, a słoje są delikatne i regularne.

NAZWA BOTANICZNA

Eusideroxylon zwageri

POCHODZENIE

Indonezja, Malezja, Filipiny

ROZMIAR

Osiąga wysokość do 30 -5 50 m, średnica pnia do 1,5 m

WAGA

Około 850 - 1150 kg/m3 przy 12% wilgotności

BARWA

Ciemnobrązowa z oliwkowymi lub czarnymi odcieniami

ZASTOSOWANIE

Drewno Ulin jest wykorzystywane do budowy konstrukcji narażonych na ekstremalne warunki, takie jak mosty, podkłady kolejowe, pokłady statków i tarasy. Ze względu na swoją trwałość znajduje również zastosowanie w budownictwie tradycyjnym, szczególnie w krajach tropikalnych, oraz w produkcji wysokiej klasy mebli i elementów dekoracyjnych.

WŁAŚCIWOŚCI

Ulin, to drewno o wyjątkowej odporności na wodę, grzyby i owady. Dzięki swojej gęstości jest naturalnie trwałe i odporne naścieranie. Drewno jest trudne w obróbce, wymaga specjalistycznych narzędzi, ale efekt końcowy rekompensuje ten wysiłek swoją niepowtarzalną estetyką i niezwykłą trwałością.

TWARDOŚĆ JANKI

Około 10,000 - 11,000 N

MODUŁ ZERWANIA

130 - 150 MPa

MODUŁ SPRĘŻYSTOŚCI

20 - 25 GPa

WYTRZYMAŁOŚĆ NA ZGNIATANIE

60 - 80 MPa

SKURCZ PROMIENIOWY

Około 2,5 - 3,5 %

SKURCZ STYCZNY

Około 3,5 - 5,5 %

SKURCZ OBJĘTOŚCIOWY

Około 7 - 9 %
Używamy plików cookies
Preferencje plików cookie
Poniżej możesz znaleźć informacje o celach, do których my i nasi partnerzy używamy plików cookie i przetwarzamy dane. Możesz skorzystać z preferencji dotyczących przetwarzania i/lub poznać szczegóły na stronach internetowych naszych partnerów.
Analityczne pliki cookie Wyłącz wszystkie
Funkcjonalne pliki cookie
Inne pliki cookie
Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania naszego ruchu. Dowiedz się więcej o naszej polityce plików cookie.
Rozumiem Szczegóły
Cookies