BAMBUS

Bambus, to niezwykle wszechstronny materiał pochodzący głównie z Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Jest znany ze swojej wyjątkowej trwałości, elastyczności i szybkiego wzrostu, co czyni go materiałem ekologicznym i odnawialnym. Charakteryzuje się jasnym kolorem, gładką powierzchnią oraz widocznymi, naturalnymi segmentami, które nadają mu unikalny wygląd.

NAZWA BOTANICZNA

Bambusoideae

POCHODZENIE

Azja, Afryka, Ameryka Południowa

ROZMIAR

Osiąga wysokość od 20 d 30 m, średnica łodyg od 3 do 20 cm

WAGA

Około 600 - 800 kg/m3 przy 12% wilgotności

BARWA

Jasna, od kremowej po jasnożółtą

ZASTOSOWANIE

Bambus jest stosowany w budownictwie, meblarstwie, a także w produkcji podłóg, okładzin ściennych i paneli dekoracyjnych. Dzięki swojej lekkości i trwałości jest również wykorzystywany do produkcji narzędzi, instrumentów muzycznych oraz elementów konstrukcyjnych w architekturze ekologicznej.

WŁAŚCIWOŚCI

Bambus cechuje się wysoką odpornością na zginanie, rozciąganie i ściskanie, co czyni go jednym z najsilniejszych naturalnych materiałów. Jest odporny na działanie owadów i grzybów, szczególnie po odpowiedniej impregnacji. Dzięki swojej strukturze jest lekki, a jednocześnie bardzo wytrzymały.

TWARDOŚĆ JANKI

Około 4,800 - 5,600 N

MODUŁ ZERWANIA

90 - 120 MPa

MODUŁ SPRĘŻYSTOŚCI

10 - 15 GPa

WYTRZYMAŁOŚĆ NA ZGNIATANIE

40 - 60 MPa

SKURCZ PROMIENIOWY

Około 2 - 3 %

SKURCZ STYCZNY

Około 4 - 5 %

SKURCZ OBJĘTOŚCIOWY

Około 6 - 8 %
Używamy plików cookies
Preferencje plików cookie
Poniżej możesz znaleźć informacje o celach, do których my i nasi partnerzy używamy plików cookie i przetwarzamy dane. Możesz skorzystać z preferencji dotyczących przetwarzania i/lub poznać szczegóły na stronach internetowych naszych partnerów.
Analityczne pliki cookie Wyłącz wszystkie
Funkcjonalne pliki cookie
Inne pliki cookie
Używamy plików cookie do personalizowania treści i reklam, udostępniania funkcji mediów społecznościowych i analizowania naszego ruchu. Dowiedz się więcej o naszej polityce plików cookie.
Rozumiem Szczegóły
Cookies